Dolgu

Dolgu Nedir?

Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir sisteminin durması, sinirin ulaştığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Estetik ve kozmetik amaçlarla, mimik kaslarının hareketeleri ile ortya çıkan, yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, oluşumunu engellemek ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla ve kronik migren tedavisinde kullanılabilmektedir.

Dolgu Neden Yapılır?

Yaşlanmayla birlikte yüzümüzde belirginleşen, mimik kaslarının kasılması sonrasında oluşan kırışıklıklar ve çizgiler, botox ile giderilebilir. Dolgu uygulandığı bölgede mimik kaslarına sinirlerden iletilen, kasların kasılmasına neden olan sinyaller geçici bir süreliğine felç olur. Kas hücrelerinin kasılması önlenir ve kaslardaki sertleşme miktarı en aza indirgenir. Aynı zamanda anormal kas kasılmaları da durur. Bunun sonucunda yüz kaslarının bir süreliğine gevşemesi, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun durması sağlanır.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Dolgu enjeksiyon şeklinde uygulanır ve ağrılı bir işlem değildir. Enjeksiyon altında hafif bir ağrı hissedilebilir. Uygulama bölgesi temizlendikten sonra toksin, ince uçlu iğneler yardımıyla bölgedeki kasların içine ufak dozlarda enjekte edilir. İşlem, ortalama 15 dakika sürer. Kas dokuya enjekte edilen botulinum toksini, ortalama 24-72 saat sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bazen nadir de olsa bu süre 5 ya da 7 güne kadar uzayabilir. Etki süresi 4-6 aydır.Dolgu uygukaması sonrasında gündelik hayata rahatlıkla devam edilebilir. Ancak uzun süre eğilme gerektiren hareketlerden, yüz kaslarını çalıştırmaktan uzak durulmalıdır.

Dolgu Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yüz Estetiğinde Dolgu

Dolguyla alın çizgileri, boyun kırışıklıkları, üst dudak üstündeki ince çizgiler, yüzde kızgın bir görünüme yol açan kaş arası çizgileri 3-6 ay için önlenebilir.

Göz Çevresi Dolgu

Göz çevresinde kazayağı olarak ifade edilen çizgiler, göz kapağı ile kaşlar arasındaki kırışıklıklar dolguyla giderilebilir. Erkekler de göz çevresine dolgu yaptırarak, gözaltı torbalarından bir süreliğine kurtulabilirler. Kaş çevresine yapılan dolgu ile kaşların daha kalkık görünmesini sağlamak da mümkündür.

Masseter Dolgusu

Bu dolgu şekli, masseter kasını hedef alarak, yüzdeki erkeksi ve sert görünümü önlemeyi hedefler. Bu kasın aşırı büyük olması, kadınlarda kare yüz şeklini beraberinde getirir. Mester dolgu ile kare yüz şekli küçültülür. Yuvarlak ya da kare yüz şekline sahip olanlar işlem sonrasında kalp ya da üçgen yüz şekline kavuşabilirler.

Diş Gıcırdatma Dolgu Tedavisi

Bilinçsizce dişlerin gıcırdatılması, fiziksel ağrılara ve pek çok diş problemine neden olabilen bir sorundur. Özellikle dişlerini sıkarak uyuyan kişilerde bu soruna daha sık rastlanır. Çene hareketinden sorumlu Masseter isimli büyük kasa botulinum toksinin enjekte edilmesi ile kaslar güçsüzleştirilir. Bu sayede diş gıcırdatması nın yol açabileceği komplikasyonlar da geçici bir süreliğinde de olsa önlenebilir.

Aşırı Terlemede Dolgu

Dolgu ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim de durdurularak ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Vücudun en çok terleyen bölgeleri, avuç içleri ve koltuk altı bölgesidir.

Migren Tedavisinde Dolgu

Kas spazmları ve migren ağrılarının tedavisinde de dolgu, etkilidir. Botulinum toksini, alın, şakak, ense ve boyun bölgesine enjekte edilir. Hasta 4-6 aylığına şiddetli migren ağrılarından kurtulabilir.

Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Dolgunun ömrü, kişiden kişiye,dolgu yapılan bölgeye, işlem esnasında kullanılan doza göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak dolgu ömrü 4-6 ay arasında değişir. 2. uygulama sonrasında dolgu etkisi de uzar.Dolgunun etkilerini daha uzun bir süre göstermesi için kişinin en az 5-6 seans aynı bölgeye dolgu yaptırması gerekir.