Burun Estetiği

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti, kişiyi mutsuz eden burun görünümünü düzeltmeye yönelik yapılan bir ameliyattır. Bu işlemde ayrıca, hastanın nefes almasını engelleyen kemik ve kıkırdak eğrilikleri de (deviasyon) düzeltilebilmektedir.

Burun Estetiği Olmak İsteyen Hastaları Nasıl Bir Süreç Beklemektedir?

Burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların öncelikle yüz yüze muayene olmaları gerektiğinin altını çizmek gerekir. Burnun iç yapısının ve dış yapısının ve cilt tipinin değerlendirilmesi önemlidir. Ancak yurt dışından gelen hastalarımızla da ardışık online görüşmeler ile ameliyat kararı verilmektedir.

Nefes Alan Güzel Burunlar

Burun tıkanıklığına sebep olan kemik eğrilikleri veya burun içi patolojileri tespit edilip mutlaka düzeltme sağlanır. Böylece aslında hem nefes alan hem de güzel burunlar elde edilmektedir. Muayene sonrası yapılan simülasyonlar ile hastanın bu ameliyattan beklentisini öğrenmeye çalışılıp sonrasında ortak bir noktada karar verilir.

Her Burun Kişiye Özeldir

Yüz şeklinin, alın ve çene yapısının bile burunun algısına önemi büyüktür. Tüm bu ayrıntıların göz önüne alınması gerekir. Hastanın yüz şekli ve isteğine göre planlama yapmaya çalışılmalıdır.

Burun Estetiği İle Hangi İşlemler Kombine Edilebilir?

Ameliyat öncesi planlamak kaydıyla yüz bölgesine dolgu ve dolgu işlemleri gibi invaziv olmayan uygulamaları çok sık yapılmaktadır. Yine ameliyat ile kalıcı dudak kaldırma, kepçe kulak düzeltilmesi, ve göz kapağı işlemleri, burun estetiği ile aynı seansta yapılabilmektedir.

Açık Teknik Burun Ameliyatı

Burun estetiği teknikleri arasında en çok tercih edilen yöntemdir. Açık teknik rinoplasti de burun içinde ve burun delikleri arasında bulunan ciltte kesi yapılarak burun kıkırdakları ve kemiklerine ulaşım sağlanır. Açık teknik rinoplastinin en büyük avantajı ameliyat esnasında burun sırtı ve burun ucuna hakimiyetin daha fazla olmasıdır. Burun şekillendirme işlemi tamamlandıktan sonra cilt yerine adapte edilir ve tüm kesiler yeniden onarılır.

Kapalı Teknik Burun Ameliyatı

Kapalı teknik burun estetiğinde burun ucunda yani kolumellada kesi olmaz ve tüm kesiler burun içerisinden yapılır. Kapalı teknik rinoplastide burun ucu ve burun sırtına erişim açık tekniğe göre daha zordur ve yeniden ameliyat gereksinim ihtimali (revizyon) bu nedenle daha sıktır. Burun ucuna müdahale gereksinimi olmayan, hafif kemeri bulunan burunlar kapalı teknik burun estetiği için uygun burunlar olarak gösterilebilir.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Burun estetiği ameliyatı sonrasında burun deliklerinde asimetri, burun sırtında düzensizlik, burunda eğrilik, burun estetiği sonrası kemer ve kemerde şişlik, burun ucunda düşme, burun ucunun istenilen incelikte olmaması, burun estetiği sonrasında nefes almada güçlük vs. nedenlerle yapılan düzeltme ameliyatına revizyon rinoplasti denilmektedir. Revizyon burun ameliyatı mevcut duruma göre kolay bir kemik törpüleme işleminden burun komple yapılmasına kadar gidebilir. İkinci burun ameliyatı esnasında yeterli doku bulunamaması ve ihtiyaç duyulması halinde kulak arkasından ya da kaburgadan kıkırdak alınması gerekebilir.

Revizyon Ameliyat Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk burun ameliyatlarının uzun dönem sonucu 1 yılda tam olarak görülebilmektedir. Bu nedenle ikinci burun ameliyatı yapılması için genel olarak 1 yıl beklenmelidir. Bazı istisnalar olabilir ve küçük müdahale gereksinimi olan burunlara 3-6 ayda müdahale edilebilir.

Estetik Burun Ameliyatı Öncesi Hazırlık

  • Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebilir veya yan etkileri ameliyat ile ortaya çıkabilir. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar burun estetiği ameliyatından bir hafta önce kesilmelidir.
  • Bayanların adetli iken bu ameliyatı olmasında bir mahsur yoktur.
  • Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat öncesi olabildiğince erken bırakılması ve ameliyat sonrası da kullanılmaması önerilir.
  • Ameliyat öncesi soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyon durumu olmaması gerekir. Olduğu taktirde ameliyat ertelenir.
  • Eğer ameliyat öğleden önce ise gece 24'ten sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Eğer öğleden sonra ise 6 saatlik açlık süresi göz önünde bulundurularak hafif kahvaltı edilebilir.

Burun Estetiği Ameliyatı(Rinoplasti) Nasıl Yapılır?

Burun estetik ameliyatı ya da rinoplasti olarak adlandırılan cerrahi işlem sırasında burundaki estetik problemin içeriği, burnun doku özellikleri, hastanın ameliyattan beklentileri ve aynı ameliyatta müdahale edilmesi planlanan sinüzit, burun içi eğrilikler ya da burun içi et büyümeleri gibi rahatsızlıkların olup olmamasına bağlı olarak farklı cerrahi teknikler tercih edilebilmektedir.

Estetik burun ameliyatları özel durumlar dışında genel anestezi altında yapılmakta ve ameliyat süresi yapılacak müdahalenin içeriğine ve kullanılacak tekniğe bağlı olarak 1,5-2,5 saat arasında sürmektedir. Daha önce burun ameliyatı geçirmiş olan hastalarda ve ameliyat sırasında sinüslere müdahale edilmesi veya kulak ya da kaburgadan kıkırdak parça alınması gereken durumlarda ameliyat süresi daha uzun olabilmektedir.

Burun estetik ameliyatlarının temel prensibi, tamamen burun içerisinden ya da küçük bir kısmı iki burun deliği arasındaki cilt bölmesinden yapılan kesilerden uygulanan enstrümanlar yardımı ile burun cildinin ve burun içini döşeyen mukozanın kemik ve kıkırdak yapılardan ayrılması, burnun kemik ve kıkırdak yapılarına farklı teknik ve teknolojiler kullanılarak arzu edilen şekil verildikten sonra cilt ve mukozanın tekrar yerine yerleştirilmesidir. Estetik burun ameliyatlarında özel durumlar dışında burun üzerini kaplayan cilde doğrudan bir müdahale yapılmamaktadır.

Tamponlar Ve Burun Alçısı Kaç Gün Kalmakta ?

Ameliyat sonrası sürecinde iyi algılanması gerekmektedir. Hemen hemen her hastada silikon kanallı burun tamponları ortalama 2 gün kalmaktadır.

Burnu dışarıdan saran ve koruyan burun alçısı da 7. günde çıkartılmaktadır.

İyileşme Süreci

Tamponların alınması ile birlikte iyileşme süreci başlamaktadır. İki günlük istirahat sonrası hastalar günlük işlerini yapabilir duruma gelmektedir. Bu süreçte hafif-orta oranda morluk göz çevresinde görülebilir. Ama uyguladığımız teknik ile ileri, göz çevrelerine inen morluklar görmemekteyiz. Alçı sonrası burun ödemli olmaktadır. İnce cilt tipine sahip olan hastalarda ödem hızla çözülmekle birlikte, kalın ciltlilerde bu süreç uzayabilmektedir.

Ameliyatın üzerinden 1 ay geçtikten sonra oluşan ödemin %75-80'lik kısmı yok olur. Hedeflenen şekil ve tam iyileşmeye ise ameliyattan bir yıl sonra ulaşılır. Bu süreç içerisinde burun bölgesinde sabahları oluşan ve ilerleyen saatlerde kaybolan ödem sorunu görülmesi normaldir.

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ameliyat sonrası iki gün saat başı 30 dk buz uygulaması yararlı olacaktır.
  • Ameliyat sonrası ilk üç gün sızıntı şeklinde kanama normaldir.
  • Ameliyat sonrası burun kısmını ıslatmadan ılık duş almanıza (2-3 dk) herhangi bir sakınca yoktur.
  • Ameliyattan sonra ikinci gününden itibaren çok sert çiğneme gerektirecek, tuzlu besinler ve alkol hariç normal şekilde beslenebilirsiniz.
  • Dişlerinizi yumuşak fırça ile fırçalayabilirsiniz.
  • Tampon olsa da olmasa da burun içi bol bol deniz suyu ile yıkanmalı ve hemen sonrasında burun deliklerine krem sürülerek pıhtılar yumuşatılmalıdır.( uyanıkken her saat başı)
  • İlk üç hafta sümkürmekten kaçınılmalı, burun içi deniz suyuyla temizlenmelidir.
  • Ameliyat sonrası bandajlar tamamen alınana kadar baş yukarı pozisyonda yatılmalıdır.
  • Yüz üstü, mümkünse yan yatmamaya özen gösterin ( seyahat yastıkları kullanılabilir.)
  • Gece yatarken burun ameliyatı olan hastalara yönelik üretilmiş destekli yastıklardan kullanabilirsiniz.
  • Burun üstünde plastik alçı 1. hafta sonunda (7.gün) alınır
  • Birinci haftadan sonra bir hafta süreyle (7 gün) kalacak bantlama yapılabilir.
  • İkinci haftadan sonra tarif edilen masajları her saat başı 3-4 dk sürecek şekilde üç ay yapınız.
  • İlk 3 hafta boyunca size önerilen hipertonik tuzlu su solisyonu günde 6 kez her burun deliğine ikişer fıs olacak şekilde sıkmanızı ve akabinde burun deliklerine içeriden ince bir katman halinde size önerilen yumuşatıcı kremi sürmenizi öneririz.
  • Gözlerinizin altında bir hafta ya geçecek morarma/şişlik olabilir, morluklarla güneşe maruz kalmamanız önerilir.
  • Ameliyat sonrası 1 ay boyunca günde 2 kez ‘ Arnica jel’ ile hafif masaj yapmanız önerilir. Ödemi atmanıza ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır.
  • Yaz döneminde ameliyat olduysanız, güneşe maruz kaldığınız sürece saat başı yenilenen 50 faktör güneş kremleri ile ameliyat bölgesi korunmalıdır. Şapka takabilirsiniz.
  • İlk 1 ay aksi söylenmedikçe gözlük takılmamalıdır.( güneş gözlüğü dahil) lens kullanabilirsiniz.
  • İlk 3 hafta denize ve havuza girilmemelidir.
  • Ameliyat sonrası 3 hafta grip gibi hissetme, geniz akıntısı normaldir.
  • Ameliyat sonrası 3 hafta cinsel aktiviteden kaçınılmanızı öneririz.
  • Ameliyat sonrası burun üstündeki şişlikler 3. Ayın sonunda iner, yaklaşık 6 ayda normal pozisyona gelir. Kalın ciltlerde bu süre 1 seneye kadar uzayabilir.
  • Şişlikler her yerden aynı anda kaybolmaz, bu burnunuzda asimetri hissi yaratabilir, burnunuz düz iken bir sabah eğri görünebilir, telaş etmeyiniz.
  • Burun ucunda 3 aya kadar hissizlik 6 aya kadar sertlik normaldir.
  • Maydanoz, ananas, yeşil çay gibi besinler ödem atılmasına yardımcıdır.
  • Ameliyat sonrası mümkünse 1. Hafta, 2. Hafta 1. Ay, 3. Ay, 6.ay, 1 sene ve senede bir kez kontrollerimiz olmaktadır.(şehir dışı yada ülke dışında iseniz fotoğraf ya da video gönderebilirsiniz)