Burun Eti Küçültülmesi

Burun Eti Küçültülmesi (Konkoplasti)

Burun Eti Nedir?

Burun etleri üçer adet olmak üzere burun iç duvarının üst, orta ve alt kısmında bulunurlar. Görevleri akciğere çekilen havanın ısıtılması, nemlenmesi, filtre edilmesi ve iletimini sağlamaktır. Yumuşak doku ve kemikten oluşan konkalar, hava soğuk olduğunda içindeki damarlara kan dolmasını sağlayarak şişer ve burundan alınan havanın solunuma hazır hale gelmesini sağlar.

Burun Eti (Konka) Neden Büyür?

Burun içi etleri sağ ve sol burun boşluğunda üçer adet olmak üzere toplam altı tanedir. En çok çalışan ve büyüyen, burunun girişinde yerleşen alt konka denen organdır. Teneffüs edilen havanın sıcak, soğuk veya kirli oluşuna göre büyüyüp küçülürler. Alerji (toz, polen, küf, mantar. vb. karşı), hava kirliliği, sigara, sinüzit, burun iltihapları, burun kemik eğriliği burun etlerinin şişmesine yol açar.

Burun Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Burun eti büyümesinin en sık görülen belirtisi burun tıkanıklığıdır. Burundan alınan hava yetmediği için ağız istem dışı açılarak ağızdan soluk alınır. Bu sebeple ortamın havası, ağzı ve üst solunum yollarını kurutur. Burun tıkanıklığı uyku sırasında belirginleşir. Burun solunumu yeterli olamadığı için akciğerler yeterli hava alamaz, dolayısıyla vücut yeterli oksijen sağlayamaz. Bunun sonucu olarak dokular ve organlar yeterli oksijen alamadığı için vücut yeterince dinlenemez. Sabahları yorgun uyanma olur. Gece boyunca ağız solunumu yapıldığı için sabahları ağız kuruluğu ve tat bozukluğu olur.

Burun Eti Ameliyatı Nedir ? Nasıl Yapılır?

Burun eti ameliyatı genellikle lokal ve genel anestezi altında yapılır. Yöntemlerden soğuk cerrahi (keserek etin çıkarılması) yani burun etinin tamamen kesilip çıkarılması şeklindedir. Bu yöntem sonrasında solunan havanın nemlendirilmesi ve filtrelenmesi yetersiz olacağı için gerekmedikçe tamamen çıkartma işlemi yapılmaz.

Burun kemiğinde problem yoksa burun etinin küçültülmesine başvurulur. Bu amaçla geliştirilmiş son teknolojik ürün lazerle burun eti ameliyatıdır. Radyofrekans lazer yönteminde büyüyen etin içine yerleştirilen bir elektrotla radyo dalgaları ile ısı verilir. Yaklaşık 70-80 dereceye kadar ısıtılan doku küçülür. Lazer yönteminde küçülme yapılabilir. Lazer ışınıyla burun eti içine ışın gönderilerek yeterli küçültme sağlanabilir.

Burun Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Ameliyattan sonra 4-8 hafta sonunda iyileşme tamamlanır. Bu süre zarfında şiddetli sümkürme yapma kanamaya yol açabilir. Burunda kuruma ve kabuklanma olduğu için nemlendirici spreyler, deniz suyu spreyler iyileşmeye yardımcı olur.