Kaşlar yüzümüze anlam katan ve yüz ifademizi belirleyen yapıların en başında gelir.. Kaşlarımızın yapısı ve şekli doğuştan belirlense de, zamanla kaş altı yağ doku, bağ doku ve kemik dokudaki değişimler, kaşlarımızda belirgin düşüklüğe neden olabilmektedir.
Kaş düşüklüğü estetik görünümü bozduğu gibi, göz kapağı üzerine yığılma yaparak görme kalitesini de engelleyebilmektedir. Bu durumda kaş kaldırma ameliyatı ile yorgun, mutsuz görünüm düzeltilirken gözün üzerindeki ağırlık hissinden kurtulmak da mümkündür.
Kaş kaldırma ameliyatları, yüz felci veya kesici yaralanmalar geçiren ve kalıcı hasar gelişen hastalarda, üst kapak ve alt kapak ameliyatlarına ilaveten görme fonksiyonuna yönelik ve görme alanını açma amacıyla da yapılmaktadır.
Kaş kaldırma ameliyatları, çoğunlukla göz kapağı ameliyatları ile kombine edilmekte; gerektiği halde kaşın yükseltilmediği göz kapağı ameliyatları hastaların yeterince mutlu olmamasına neden olabilmektedir.
Kaş kaldırma ameliyatlarının göz kapağı estetiği ameliyatları ile kombine edilmesi ise hem göz kapaklarına, hem de kaş ve alına daha uzun süreli gençlik sağlamaktadır.
Kaş kaldırma ameliyatları lokal anestezi veya uyku hali anestezisi (sedasyon) altında yapılmaktadır. Her tekniğin kendine uygun farklı bir dikiş materyali ve sabitleme yöntemi bulunmaktadır.
Kaşın hemen üzerinden yapılacak olan kesi ile kaş yükseltmek, en etkili ve en uzun süreli sonucu sağlamaktadır. Ancak iz ihtimali olan bu yöntem, uygun hasta seçimi ve çok ciddi tecrübe gerektirmektedir. Direk doku çıkartılan bu yöntemde amaçlanan yükseltme miktarı ve arzulanan kaş şekli matematiksel olarak bire bir temin edilebilmektedir. Bu yöntemde kaşın sadece dış kısmı ya da tamamı yükseltilebilmektedir. Çoğu durumda, tecrübeli bir cerrah yara izi kamuflajını özel tekniklerle ve gerekirse ameliyat sonrası enjeksiyonlarla sağlayabilmekte, uzun vadede iz problemi yaşanmamaktadır.
Saçlı deriden yapılan ameliyatta, saçlı deriden yüzeysel bir kesi yapılır ve saç köklerine zarar vermeyecek bir modifiye yöntemle kesi derinleştirilir. Bu şekilde hem kaşın saç kaybı engellenirken, hem de izin kamuflajı temin edilir ve bu anlamda cerrahın tecrübesi oldukça önemlidir. Muayene ile önceden belirlenmiş olan miktarda doku çıkartılarak, önce derin doku gömülü dikişlerle, ardında cilt dokusu kozmetik dikişlerle kapatılır. Kesi uçlarında iz engelleyici Z-plasti teknikleri kullanılır. Kesi yerleri üzerine steril bantlar yapıştırılarak cerrahi sonlandırılır.
Hangi teknikle olursa olsun, ameliyat sonrası göz kapatılması söz konusu değildir, ameliyat sonrası 1-2 saatlik gözlem ve buz uygulamasını takiben hasta taburcu edilebilmektedir.
Her ameliyatta olduğu gibi şişlik, morluk ihtimali vardır, yönteme bağlı olarak 1-2 günle 1-2 hafta arasında değişir. Bu dönemde belirgin ağrı beklenmez, ilk 1-2 gün kaşları hareket ettirmede güçlük yaşanabilir. Endoskopik yöntemde alında geçici bir his kaybı olabilir. Genellikle yara yerlerine 5 gün su değdirmemek önerilir, dikişler 7-10. günlerde alınır
Ameliyatsız kaş kaldırma, yükseltme yöntemleri;
➢ Botulinum toksini, tecrübeli bir uygulayıcının elinde, kaş ve göz çevresini istenilen biçimde şekillendirme imkanı veren bir uygulamadır. Karşıt hareket yapan kasları gevşeterek kaşın dış kısmını ya da tamamını yükseltmek veya indirmek mümkün olmaktadır. Çok ağır olan kaş dokularında ya da bariz cilt sarkmalarında ise etkisi kısıtlıdır.
Kaşın bağ dokusu gevşediğinde ya da altındaki yağ doku eksildiğinde, dokuları destekleyici hyaluronik asit dolgu uygulamaları fayda edebilmektedir. Bu uygulamada, hastanın yapısına ve elde edilmek istenilen sonuca uygun bir dolgu materyali seçimi ve uygulama tekniği kritiktir
İp askılarla kaşı kaldırmak mümkün olsa da, etki süresi oldukça kısadır. İlk aylarda elde edilen gerginlik hızlı bir şekilde yer çekimine yenik düşebilmektedir. Bu nedenle ağır bir kaş dokusu olmayan ve kesinlikle ameliyat istemeyen, ancak kısa süreliğine de olsa kaş dokusunun yükselmesini arzulayan hastalarda bir seçenek olarak uygulanabilir.
Kaş üzerindeki alın dokusunun kolajenini ve kaldırıcı frontalis kasını sıkılaştırmayı amaçlayan cihazlı uygulamalar da geçici süreli kaş yükseltme sağlayabilmektedirler. Bunlar arasına yüzeyden uygulanan ultrasonik dalgalar (ses dalgaları) ve derin dokudan uygulanabilen radyofrekans enerjisi kullanan cihazlar yer almaktadır. Son dönemde geliştirilmiş olan bipolar radyofrekans enerjisi kullanan cihazlar, kafa saçlı derisinin hemen altından küçük bir delikten girilerek hem yüzeyel, hem de derin alın dokularını etkili ve uzun süreli uzun süreli biçimde kaldırabilmektedir.