Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Göz kapağı estetiği; göz çevresindeki fazla, sarkan veya torbalar oluşturan deri ve deri altı yağ dokusunun kısmen çıkartılarak kısman de onarılarak kişinin daha sağlıklı, dinlenmiş ve estetik bir görünüme kavuşturulduğu ameliyatlara verilen isimdir.

Hangi Durumlarda Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Yapılır?

Üst göz kapağındaki cilt fazlalıkları, cilt altındaki kas ve bağ dokudaki zayıflıklar, yağ dokusundaki öne doğru fıtıklaşmalar ya da çökmeler, gözyaşı bezinin sarkmaları;

Alt göz kapağındaki gevşemeye bağlı sarkmalar, yağ torbalanmaları, cilt fazlalıkları, kapak-yanak arasındaki çökme alanları, alt kapağın ligamanlarındaki zayıflıklar blefaroplasti ameliyatlarıyla giderilebilmektedir.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Göz kapağı estetiği ameliyatı genellikle 35 yaş üstündeki kişiler tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri 35 yaşından sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Medikal ve tıbbi açıdan gereklilik ise her yaşta ortaya çıkabilir.

Göz kapağı estetiği ameliyatı, göz kapaklarındaki yaşlanmayı durdurmaz. Fakat yaşlanma etkilerini azaltmaktadır. Ameliyattan sonra kişideki yorgun ifade yerine canlı, dinç ve genç bir görünüm kazanmış olur.

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır ?

Göz kapağı estetiği ameliyatı lokal anestezi altında yapılabileceği gibi, hastanın ve doktorun tercihine bağlı olarak sedasyon (damardan verilen ilaçla uyku hali) ya da genel anestezi altında da yapılabilmektedir.

Fazlalık dokuların çıkartılması, yağların alınması ya da yer değiştirilmesi, sarkan dokuların sıkılaştırılması ve yerine yerleştirilmesi işlemlerinin ardından kesiler kapatılır ve ameliyata son verilir.

Göz Kapağı Estetiği Sonrası İyileşme

Göz kapağı estetiği sonrası, ameliyat bölgesine antibiyotikli pomad ve buz uygulanarak hasta 2-3 saat odasında gözlenir. Gözleri kapatmaya veya bantlamaya ihtiyaç yoktur. Herhangi bir problem izlenmezse, hasta aynı gün taburcu edilir ve 48-72 saat kadar aralıklı buz uygulaması yapılır.

Yara yerine 1 hafta kadar sabah akşam antibiyotikli göz pomadı uygulanması tavsiye edilir. Şişlik ve morluk olağandır ve hastanın yapısına, ameliyatın tipine bağlı olarak 1-2 gün ile 1-2 hafta kadar sürebilir. İyileşmenin hızlı ve düzgün olması, ilk 2-3 gün yapılacak istirahate ve aktivitenin kısıtlanmasına da bağlı olacağı için, ilk günler öne eğilmek, ağırlık kaldırmak, uzun yürüyüşler yapmak tavsiye edilmez.

İlk 4-5 gün yara yerlerine su temas etmemesi uygun olacaktır. Dikişler 6-7. günlerde alınır, sonrasında özel bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Herhangi bir keside 4-6 hafta arası yara daha kırmızı ve gergin hale geldikten sonra hızlı bir remodeling (yeniden şekillenme) evresi başlar, zaten belirsiz olan izler haftalar içerisinde görünmez hale gelir.

İlk 2 hafta deniz, havuz ve ağır sporlardan uzak durulması tavsiye edilir, ağır aktiviteler 10. günden başlanarak azar azar artırılırsa iyileşme daha güzel olacaktır. Normal koşullarda hastalar 3. günden sonra masa başı işlerine, 1. haftadan sonra aktivite gerektiren işlerine rahatlıkla dönebilmektedirler.